jueves, 22 de mayo de 2014

Cubozoa

Els cubozoos dites comunament vespes de mar per el seu perillós verí, són una classe del tall Cnidaria habitants del macroplancton marí. El seu nom al · ludeix a la forma cúbica del cos d'aquests cnidaris. Posseeixen certa semblança amb les meduses de la classe Scyphozoa, i la seva posició taxonòmica no està encara ben definida. No arriben a 40 espècies descrites que, antigament, es classificaven dins dels Escifozoos.1

Es tracta d'espècies australianes, filipines i d'altres àrees tropicals. Són famoses pels efectes catastròfics del seu verí, molt perillós per a l'home.



Posseeixen velario, una estructura semblant en funció al vel de les hidromeduses, però que difereix d'aquest en el seu desenvolupament i que conté diverticles digestius. En els anomenats ropalios és possible trobar ulls amb fotoreceptors i estatocistos, sensibles a l'orientació. La forma polipoide es coneix en poques espècies i no pateixen estrobilación.

Una de les característiques més notòries dels cubozoos és la seva potent verí. En cadascun dels seus tentacles, les cubomeduses tenen fins a 500.000 cnidoblastos, unes cèl · lules especialitzades que compten amb una estructura en forma d'arpó, el nematocisto, que s'encarrega d'inocular el verí quan la cèl · lula fa contacte amb una presa.2 Encara que les característiques d'aquest varien segons l'espècie, la seva funció és la mateixa: atrapar les possibles preses així com defensar-se dels depredadors.


 

No hay comentarios:

Publicar un comentario