lunes, 26 de mayo de 2014

Escorpió

Els escorpins o alacrans (Scorpiones o Scorpionida) són un ordre d'aràcnids proveïts d'un parell d'apèndixs en forma de pinça (pedipalps) i una cua acabada en un aguijón.1

Es coneixen unes mil quatre-centes espècies a tot el món. Aconsegueixen mides corporals entre els nou mil · límetres del Typhlochactas mitchelli i els vint centímetres dels emperadors (Pandinus imperator) o el Hadogenes troglodyes.



Es nodreixen de diversos animals invertebrats com insectes o aranyes , rarament de cargols o petits vertebrats com rosegadors , serps o llangardaixos . La varietat d'aliments és per tant inherent a l'espècie de manera més o menys marcada , només al tipus Isometroides vescus se'l considera especialitzat i s'alimenta exclusivament d'unes poques espècies d'aranyes excavadores .
Són exclusivament noctàmbuls . La majoria de les espècies aguaiten a les seves preses en les rodalies de les seves pròpies coves o altres llocs de refugi . Alguns tipus són capaços fins i tot de caçar insectes voladors . També hi ha entre ells caçadors actius , es tracta principalment d'animals prims amb fortes verins . Durant la caça s'empren dos pedipalps com tenalles , i si no són suficients per neutralitzar la víctima , entra en joc l'agulló , que es llança per sobre del cap en menys d'un segon , enverinant a la presa. Després esmicola a la presa amb les mandíbules , mentre al mateix temps unes enzims predigereixen l'aliment . La papilla alimentària , en forma líquida , és absorbida a través de la gola cap als intestins . El procés d'alimentació pot requerir diverses hores .
Molts són capaços d'aguantar sense menjar durant molt de temps , alguns fins i tot anys , ja que el seu metabolisme en repòs tot just necessita energia .


No hay comentarios:

Publicar un comentario