martes, 20 de mayo de 2014

La Cobra Asiàtica

Cobra és el nom comú d'un grup de serps verinoses de la família Elapidae, en especial els gèneres Naja, amb unes 20 espècies, i Ophiophagus, amb una espècie, conegudes pel seu aspecte amenaçador i la seva mossegada. Habiten en zones tropicals i desèrtiques del sud d'Àsia i Àfrica.

És fàcil reconèixer perquè despleguen una espècie de "caputxa" a la zona del cap quan estan irritades o en perill. Aconsegueixen fer això aplanant les vèrtebres del cap.

En general, s'alimenten de rosegadors i aus, als quals maten injectant una neurotoxina a través dels ullals. Entre els seus predadors s'inclouen la mangosta i algunes aus rapinyaires.



                                                     L14cobra.jpg 

El verí de les cobres, una neurotoxina, un efecte devastador sobre el sistema nerviós. Amb tot, gràcies a la major disponibilitat d'un antídot eficaç, l'elevada taxa de mortalitat deguda al seu potent verí ha disminuït en algunes zones d'Àsia.

A més de mossegar i injectar el seu verí neurotòxic, algunes cobres com la cobra escupidora occidental escupen el verí comprimint els músculs que tenen en els ullals. Aquestes cobres confien més en escopir el verí que injectar. Solen apuntar als ulls provocant una ceguesa temporal, i de vegades permanent.

El verí de les cobres es ve usant en la investigació mèdica a causa que conté un enzim, la lecitinasa, que dissol les parets de les cèl · lules, així com les membranes que envolten als virus.
 
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario