martes, 27 de mayo de 2014

Piraña

Es denomina habitualment piranyes a diversos peixos carnívors o omnívors d'aigua dolça que viuen als rius d'Amèrica del Sud. La denominació inclou algunes o totes les espècies de diversos gèneres dins de la subfamília Serrasalminae, la qual també inclou peixos herbívors. Les piranyes mesuren, normalment, entre 15 i 25 cm de longitud, encara que s'han trobat exemplars que superen els 34 cm.

Són popularment conegudes per les seves afilades dents i per la seva insaciable i agressiu apetit per la carn. A Veneçuela també se'ls sol anomenar «caribes», per la seva voracitat (en al · lusió a un poble indígena de costums antropofàgiques).



Al contrari del que el cinema ha divulgat, les piranyes no solen atacar als humans, corresponent els escassos atacs registrats als espècimens del gènere Pygocentrus (piranyes de ventre vermell). Les causes per les quals es pot donar un atac són la presència de sang a l'aigua (ja que tenen un agut sentit de l'olfacte), el xipolleig d'una possible presa o, en alguns casos, la temporada de cria, que obliga les piranyes a protegir la seva descendència. Els nadius es banyen tranquil · lament en les aigües freqüentades per aquests peixos, sent la piranya un aliment quotidià entre les poblacions locals.


No hay comentarios:

Publicar un comentario